Välj rätt accessoarer

Välj rätt accessoarer

Att välja accessoarer till sin outfit kanske inte direkt kan räknas som något av en konstform, men det krävs emellertid en dos kreativitet och öga för färg och form för att få till ett bra giftermål mellan kläder och tillbehör. Rätt accessoarer kan liva upp den mest tråkiga stil eller outfit och den kan även lyxa till det när man bär relativt billiga kläder som i brist på tillbehör, får dig att se ut som en grå mus. Att piffa till sin klädsel med rätt accessoar är dock inte det lättaste, men ack så kul när man väl har vanan inne. Detta gäller för såväl accessoarer för män som för kvinnor. Här följer några basregler men självklart gör du rätt i att gå på din egen stil och fantasi också.

Så undviker du misstag – att tänka på

Smaken är givetvis delad, men det finns några saker du bör ha i åtanke för att inte röra till det eller skapa en oattraktiv look. För det första bör du tänka lite extra på din hudton när du väljer accessoarer som halsband, scarves och smycken. Silver gör sig extra bra mot ljus hy, medan mörkare hudton smälter in med guld på ett smakfullare sätt. Tänk i samma veva på vilket smink du bär till dina accessoarer närmast ansiktet som örhängen och halsband. Låt säga att du handlat makeup online för att sedan prova till dina senast inköpta smycken. Välj helst läppstift och ögonskugga så att färgerna på smyckena passar bra ihop. Har du kraftigt smink och starka färger på dina smycken, samtidigt som du bär stora stenar eller pärlor i dem, kan det lätt bli för mycket. Ta gärna i, men utan att överdriva. Undvik för mycket smink till häftigt mönstrade kläder och stora, färgglada accessoarer – det kan lätt bli tårta på tårta. En gyllene tumregel är att antingen lägga fokus på kläderna, smyckena eller sminket.

Storlek och antal

Detta leder oss in på antalet accessoarer och storleken på dem. Många föredrar stora halsband och örhängen till fest, kreativa handväskor och stormönstrade sjalar. Det är helt i sin ordning – men inte alltihop på samma gång. Då är risken att betraktaren inte ens ser dig p.g.a. att du göms under alla saker som pryder dig. Accessoarer ska framhäva dig, inte dölja dig.

Tänk på färgerna

Pastellfärger och skor bör planeras tillsammans. Pastellfärgerna är mycket trendiga just nu – inte minst på våren. För att inte få en obalans i outfiten, ska skorna vara ljusa och till och med gärna i flera olika nyanser om du samtidigt bär pastellfärgade accessoarer och smycken. Svarta skor till pasteller gifter sig inte alltför väl.

Matcha med måtta

Matcha inte för mycket genom att bära samma smyckekollektion på samma gång. Dels ser det lite töntigt och livlöst ut och dels verkar det som om du inte har någon fantasi över huvud taget. Matcha små smycken tillsammans men undvik stenar och juveler av större kaliber.