Skillnad på äkta och fejk

Skillnad på äkta och fejk

Alla modedesigners inspireras av andra och i viss mån kopierar de alltid varandra. Det är dock de billigare klädkedjorna som ser till att alla kan ha råd med de trender som råder för tillfället. Därmed ser de till att alltid ha koll på vad som gäller i modetoppen för att skapa så liknande plagg som möjligt för att göra alla nöjda.

Det är dock inte bara de stora klädjättarna som tillverkar budgetvarianter. Även utomlands är det extremt vanligt att fabriker och underleverantörer har kopior på både väskor, smycken och kläder, ibland så välgjorda att man faktiskt har svårt att se skillnad på dem.

Den första riktigt stora designern som ville göra kläder som alla kunde ha råd med, var Chanel som undvek att ta med äkta stenar och pärlor i sina smycken och accessoarer. Istället tillverkade hon kvalité av fuskstenar och oäkta pärlor som gjorde sig minst lika snyggt runt kvinnors halsar som den äkta varan.

Asiatiska kopior

I de asiatiska länderna, däribland Kina är det mycket vanligt med fejkade Rolexklockor, Chanelväskor och även elektronikprylar. Huruvida kvalitén är lika bra som originalet kan man diskutera men faktum är att dessa produkter säljer som smör i solsken. Varför betala tusentals, ibland tiotusentals kronor för något som du kan få för några hundringar och med samma märkeslogga inuti? Det är ändå bara du själv som vet om att väskan du bär är fejk eller att de läckra Gucciskorna på fötterna egentligen härstammar från en fabrik i Taiwan. Eller?

Så kan du avgöra om det är äkta eller fejk

När det kommer till mode och kläder är det faktiskt många som inte bryr sig ett dugg om det är äkta eller fusk. Många menar att plaggen är till stor del sydda av samma sömmerskor, det är bara etiketten som är annorlunda. Är man emellertid samlare eller frälst på märkesvaror, kan det störa rent mentalt att man vet att något är fejk. Vill man istället ha en billigare märkesvara får man helt enkelt knalla iväg till outletsverige.se eller liknande för att hitta produkter från föregående säsong. När det istället handlar om elektronik och certifierade produkter, bör man vara försiktig med att köpa fejk. Det kan vara en hel del som står på spel och den äkta varan är oftast säkrare än kopian.

Syna saker i sömmarna

Ett tränat öga ser direkt om något är fejk eller inte. Det gäller bokstavligen talat att syna sömmarna och se till de små detaljerna. Dessa är visserligen de enklaste att kopiera, det är kvalitén som är svårare att efterlikna. Äkta klockor är t.ex ofta tyngre. När det kommer till äkta läder eller handsydda väskor/plagg är det lätt att se på exempelvis stygnen. En handsydd väskas stygn är inte helt raka. Ett handtag av läder är torrt medan en oäkta läderväska kan verka lite hal och oljig. Ett bra sätt är också att lukta sig till fejkat. Syntetiska material avger ofta en frän och kemisk doft, medan läder har en lukt som luktar just läder.kale