Det som var då är även nu

Det som var då är även nu

Mode förändrats genom tiderna och det är härligt att kunna blicka tillbaka och se vad som har hänt. Tro det eller ej men man kan faktiskt se historiens gång genom att se hur modet har förändrats.

När kvinnorna började ta av sig korsetten sattes kvinnorörelserna igång och kvinnor såg korsetten som ett tvång, ett förtryck av deras kön. I Världens historia kan man läsa om detta tvång och att det var ett sätt att trycka ner kvinnor på. Kvinnor var inte lika mycket värda som männen och de betraktades som något som enbart fanns där för att behaga mannen och bemöta hans behov. Det fanns få kvinnor som njöt av korsetten och denna lilla manick blev senare en ständig påminnelse om hur kvinnor hade och hur förtryckta de blev. En symbol som senare brändes ned av kvinnor för att visa omvärlden att de nu inte tänker sitta och vara tysta.

Det fanns en hel värld med korsetter och modet följdes av alla kvinnor runtom, framför allt i högre och finare kretsar. Man ville se ut på ett visst sätt och man såg till att tåla det pina man fick utleda. Något som även idag syns tydligt, kvinnor utsätter sig för allt möjligt för att behaga omvärlden och försöka se ut som ett ideal. Ett ideal som är nästintill omöjligt att uppnå men kvinnor fortsätter ändå, i samma veva, utstå det. Man gör allt för att bevara hyn, åldern och fräschheten. Det är bara att gå och titta på alla skönhetskliniker runtom i världen, hur många kunder har inte dem där flickor och kvinnor i olika åldrar vill göra läpparna? Alla går runt och ser ut som ankor men varför? Varför utsätter man sig för något som gör ont och som kan ge biverkningar? Jo, för att samhället har en syn på kvinnor och kvinnorna måste försöka uppnå den toppen. Så de lägger sig under kniven och biter ihop, för det är så man ska göra som kvinna.

Korsetten är ett klädesplagg men som har många känslor och många historier inom sig. Den är numera en symbol för kvinnornas frigörelse men vi kan inte påstå att vi är där. Inte än. Inte så länge man följer modet slaviskt och tillåter en själv att förkasta sig till den synvilla man kallar för ideal. Vad kvinnor borde göra är att stå upp för sig och stå upp för alla kvinnor som en gång i tiden gick emot korsett-traditionen och förenas – att de är egna individer som inte behöver följa några riktlinjer som oftast inte ens ställs av en kvinna. Modet sätts oftast upp av en man som dessutom har styrt kvinnans värld under en lång period.kale