En gång fattigt…

En gång fattigt…

Förr i tiden var det viktigt med vilka kläder man hade på sig för det definierade vem man var; högt uppsatt eller en enkel arbetare.

Det plagg som däremot har varit banbrytande är ändå jeansen som först och främst skapades till arbetare just för att tyget var så hårt och skulle kunna hantera det hårda arbetet arbetarna utförde. Det var framför allt för dessa som sökte efter guld och eftersom det var slitsamt behövde man plagg som tålde det slitsamma arbetet och då behövdes det något som kunde stå emot både lera, sten, grus och allt annat som lätt kunde förstöra plagget. Allt annat man hade använt tidigare gick sönder och eftersom gruvarbete samt guldgrävare inte var yrken som man tjänade så mycket på, var inköp av nya plagg inte ett alternativ. Man behövde något relativt billigt och som höll länge. Strauss, som senare blev Levi’s, såg till att forma detta tillsammans med Jacob Davis. Detta var alltså främst för arbetare men på 1950-talet blev det istället en sensation och jeans började användas av flera.

Idag kan man inte direkt sticka under stolen med att jeans är de mest sålda byxorna runtom i världen. Alla har jeansplagg hemma, rika såväl som fattiga. Varför det? Jeans blev senare mer ett plagg som var till för bekvämligheter och som både män, kvinnor och barn tillsammans med en skjorta. Det blev alltså mysplagg för en hel del människor.

Levi, grundaren till jeans, var en tysk man som kom till USA och ändrade sitt namn till Levi. Detta vet vi är från Levi’s och det blev ju en sensation. Det är en hel del som känner till Levi’s som dessutom många älskar. Plagget är bra och många känner att det håller länge eftersom det är ett slitsamt tyg som är uppskattat av många.

Man har numera jeans för många olika tillfällen. Det finns faktiskt numera finare jeans som man kan ha vid finare tillfällen och sedan finns det jeans med olika tyg, mjukt men även hårt så att man kan anpassa sig efter vad som känns bra och bekvämt. Vill man vara ute i trädgården finns det även sådana och jeans i mjukplagg är ett uppskattat plagg för småbarnsföräldrar för barnen tar inte sönder dem lika fort som de kan ta sönder ett par byxor av mjukare tyg. Då räcker det att man köper ett par byxor som räcker långt och det är ju bra för naturen.kale