Du har nog inte råd…

Du har nog inte råd…

Mode kan vara så mycket men om det är en sak som är klart så handlar mycket om det yttre. Den personliga behandlingen är mycket avgörande för hur man klär sig.

Det fanns ett projekt som kallades för STHLM Panda där journalisten klädde ut sig till tiggare och så fick man se hur människor reagerade utifrån vad journalisten hade på sig. Det finns en hel del liknande projekt, med både vuxna människor men även barn som klätt ut sig. Det är skrämmande att se hur olika vi behandlar varandra utifrån vad vi klär oss i och hur vi är, utan att kanske ens vara medvetna om det, väldigt påverkade av stereotyperna. Klär man sig på ett visst sätt så blir man bemött på det viset som utmärks. Är man klädd i mörka kläder, med mörkt smink så betraktas man som EMO även fast man inte är det egentligen. Man kanske helt enkelt tyckte om kläderna eller stilen.

Huvudsaken är att vi bedömer människor utifrån vad vi ser och utifrån tidigare erfarenheter. Vi kan inte förneka det och även om vi inte vill vara del av den dömande skaran av människor så kan vi inte kringgå att vi dömer utan att egentligen veta hur personen vi dömer är. Vi utgår enbart från oss själva och det är synd för oftast missar man människan bakom som faktiskt kan vara en trevlig prick.

Det är så hemskt att vi dömer människor utifrån vad de klär på sig samt att vi kan välja bort människor som inte ser ut eller klär sig som oss. Att vi människor medvetet väljer bort att titta bort när vi ser någon med “dålig” rankning bara för att den inte är på samma nivå. En man med fina kläder kommer undan med mycket medans en annan, med smutsigare och billigare kläder, inte kommer undan på samma sätt. Då blir man misstänksam och fundersam om motivet. Man tvivlar sällan på en man med kostym men man skulle tvivla otroligt på en med mjukisbyxor och t-shirt. Varför är det så?

Jo, vi människor har präglats av mode så pass länge och förr i tiden var det bara vissa som hade råd med vissa tyger och plagg. Kläderna började identifieras med vilken klass man hade och vi brukar såklart hålla oss till den klass vi kommer från. Det är någon form av djurinstinkt vi har att vi måste hålla oss till den grupp vi känner oss trygga med och de människor som har lyckats i livet. De som har de finaste kläderna är oftast de som sitter högst upp i hierarkin och det är just dessa människor som styr världen och som man kan lita på till fullo, anser många.kale