Jag är en pojke. Eller inte.

Jag är en pojke. Eller inte.

Idag rasar många över detta med kön. Vem är pojke och vem är flicka? Modet säger att det finns två kön; en pojke och en flicka. I många affärer väljer man att dela upp kläderna utifrån kön och oftast blir det en hel del rosa på tjejernas avdelning och mer blått, grönt och mörktgrått på pojkarnas avdelning. Tjejernas del innehåller en hel del fjärilar, glitter och krimskrams medan pojkarnas avdelning består av dinosaurier, Spiderman och Batman. På tjejernas avdelning är det tajtare kläder, tajta jeans med stuprör och kortare tröjor medan pojkarna får pösigare byxor, mjukare plagg och större i storleken. Så stora skillnader trots att vi idag lever på 2000-talet.

Dock har några företag tagit avstånd från detta och det är bland annat Polarn & Pyret och de har i sin tur valt att strunta i det här med kön och enbart köra med storleksindelning i affärerna. Toppen, tycker man. Varför kan det inte vara så? Varför måste alla tjejer älska Barbie och alla pojkar dinosaurier? Vem har sagt att det måste vara så? Jag tror att majoriteten av våra barn har det intresset men varför ska man begränsa? Om en flicka vill köpa Spiderman-tröja ska hon väl kunna göra det, på “sin” avdelning utan att behöva gå över till pojkarnas? Barn tänker inte på vad som är manligt och kvinnligt, de tänker på vad de anser är fint och vad deras intresse är just nu. Låt oss anpassa det efter vad barnen vill och inte vad föräldrar och stora företag tycker. Det är någon miss omvärlden har gjort när man väljer att dela upp barn efter kön istället för vilken individ de själva är. Man har missat att de är människor som har rätt att få välja fritt och inte placeras i olika fack.

Det behöver inte finnas färgindelning eller figurer. Det behöver inte vara tajtare kläder bara för att det är flickor som ska bära det. Kan inte barnen få ha kläder som är anpassade för barn; med färg, mjuka och vänliga mot lek och smuts? Är inte det tanken med att få vara barn? Inte ha på sig tajta jeans med en kort magtröja? Alla borde få klä sig som de vill, tycker man. Även småbarn!kale