Golv: från plastmatta till parkett

Golv: från plastmatta till parkett

När man säger ordet mode tänker de flesta på kläder, skor och accessoarer, men faktum är att mode kan vara så mycket mer. Det går mode i allt från kläder till mat till inredning. Golv kanske inte är så intressant, tänker många, men olika typer av golv har varit på modet under olika tidsperioder och vilket golv som finns i ett hus kan avgöra vilken tidsperiod huset är från eller när det senast renoverades.

Som med så mycket annat avgjordes ett golvs popularitet av hur dyrt och exklusivt det var. Linoleumgolv lanserades till överklassen på 1880-talet och fördelen med linoleum var att det var lättare att rengöra än dåtidens parkettgolv, som måste skuras med såpa. Dessutom sågs det som exklusivt eftersom det importerades, varför det blev populärt hos överklassen. På linoleumgolvet kan mönster tryckas så att man på så sätt får ett mönstrat golv som blir en fin inredningsdetalj. Det finns bevarat i lägenheter från mitten på 1800-talet med linoleumgolv i spännande mönster, som exempelvis det randiga jaspémönstret.

Linoleumgolv tillverkas av kork som pressas ihop för att bilda plattorna. Dessa korkplattor limmades på ett enkelt trägolv. Eftersom trägolvet bara skulle vara stöd åt linoleumet var det inte så noga hur bra det var lagt. Trägolv i gamla hus som har en bred springa mellan brädorna var från början undergolv till linoleum. Mot mitten av 1960-talet kompletterades linoleummattorna av vinylmattor, ofta med de numera klassiska svartvita schackrutorna. Olika sorters plast- och vinylmattor dominerade i hemmen fram till 1970-talet.

När du ska lägga nytt golv kan du anlita en golvläggningsfirma eller välja att göra det själv. Priset är givetvis en avgörande faktor i vilken firma du väljer att anlita, särskilt eftersom golven också finns i olika prisklasser, bland annat beroende på träslag och ytbehandling. Hur brädorna är sågade och slipade ställer även krav på golvläggarnas kunskaper, så det är viktigt att välja en golvläggare som är specialiserad på det golv du vill ha.

Nu för tiden används linoleum inte så mycket i privata hem som på offentliga platser såsom idrottshallar och skolor. En orsak till detta kan vara att det slitstarka linoleumet lämpar sig för miljöer där det vistas mycket folk och att det är förhållandevis lättskött trots att det kräver ett särskilt rengöringsmedel. En annan orsak är att linoleumgolv inte lämpar sig för fuktiga utrymmen som badrum där man hellre använder klinkers.

Nu vill ha tillbaka de gamla fina trägolven som var populära innan plastmattans tid. Därför tar man bort mattorna och slipar de fina undergolven eller lägger nya parkettgolv. Sydsvenskan listar några populära trender för golv under år 2017, som säkert håller än i dag. Enligt artikeln är det bland annat trendigt med ljusa eller mönstrade trägolv och golv i fiskbensmönster. Andra trender är grova oslipade brädgolv eller att ha parkettgolv i hela huset, istället för att som på 60-och 70-talen ha olika golv för olika rum.kale